Cu Mască Sau Fără Mască

– articol publicat pe feminis.ro

Ne-am obișnuit în ziua de astăzi să purtăm măști și armuri. Cu cît avem mai multe, cu atît mai bine. Cu cît experimentăm mai mult tehnica multiplicării, cu atît devenim mai versatili în arta deghizării, aceea de a ascunde realitatea sub aparențe înșelătoare, fără niciun fel de resentiment sau jenă, pentru că, nu-i așa, și numărul de situații cărora le facem față va crește exponențial. Bineînțeles că nu este decît o altă iluzie din marea de iluzii în care ne scăldăm, inventată de societatea în care trăim, crezînd că dacă păcălim pe unul sau pe altul sîntem mai deștepti și că, ascunzîndu-ne în spatele unui chip imaginar, construit în așa fel încît să să se întrevadă doar ceea ce voim, reușim să camuflăm lipsurile ce răsună-n noi a gol.

Disimularea este cea mai simplă modalitate de a ne ascunde „vulnerabilitățile”, nu numai față de restul lumii, ci și față de noi înșine, la cel mai profund nivel. Ne-am creat toate aceste tipare în care să ne încadram, făcînd ceea ce am învățat că este de  cuviința să facem, altfel decît ne îndeamnă impulsurile sufletești. Teama ca nu cumva cineva să ne vadă adevărata „fața” ne mistuie. Are loc un război interior între suflet și minte, pentru că sufletul, tînjind după spații deschise și linii sinuoase pe care să poată luneca, luptă să iasă la suprafață, însă fără sorți de izbîndă, căci mintea, încrîncenată, mereu de veghe undeva deasupra noastră, a creat o figură geometrică, închisă, cu laturi și unghiuri, spre a-i mărgini mișcarea. Emoțiile s-au retras undeva, într-un solid platonic din adîncuri și nu ies la suprafață decît sub formă plastică, controlat, fiindcă, în loc să fim noi înșine, să plîngem și să rîdem cînd simțim, doar mimăm. Pentru că în loc să ne exprimăm trăirile și sentimentele, le reprimăm, crezînd că așa vom fi în siguranță. Și astfel, sfîrșim prin a deveni imuni la iubire (față de noi înșine, față de aproapele nostru) în sens universal. Nu mai ardem la fel de intens ca altădată, pîlpîim. De fapt, vine o vreme cînd, după ce am jucat atîta dramă, ajungem să fim atît de plictisiți de noi și de plictisitori pentru ceilalți, încît ne piere și entuziasmul de a lua parte la propria noastră viață, obosim.

Nu spun nimic nou aici. Cunoaștem realitatea. Dar merită oare să plătim un preț atît de mare, acela de a uita cine sîntem cu adevărat, doar ca să corespundem imaginii pe care ne-am creat-o, spre a salva niște aparențe? Îndepărtîndu-ne din ce în ce mai mult de esența a ceea ce sîntem, am ajuns să tăiem cea mai intimă și profundă legătură care poate exista între EU și SUFLET, relația noastră cu Divinitatea. Fie că vorbim despre despre Dumnezeu, cel care ne este-n ceruri, sau despre scînteia divină ce luminează spiritul uman din interior, ne referim la aceeași sursă de alimentare a vieții, pe care, sugrumînd-o, ajungem în stadiul de aparat care funcționează mecanic, un fel de mașini de scris, acționate prin butoane.

Iar dacă într-o zi ajungem să ne trezim secătuiți de forța de viață, bîntuiți de remușcări, speriați de singurătatea lăsată de lipsa senzațiilor autentice și chiar bolnavi fizic din cauza tuturor acestor false-constrîngeri care ne încolăcesc cu brațe ca de caracatiță, nu-i chiar rău. Pentru că de-atunci încolo vom începe să ne punem întrebări, ajungînd să conștientizăm că de fapt ne-am autoamagit, trăindu-ne viața mai mult după cum au vrut alții, creînd aparențe pe care am încercat să le menținem, dar nu am reușit, pentru că am avut așteptări, de la noi și de la restul lumii. În acel moment ne vom da seama că am eșuat sau că nu am ajuns la timp, nu pentru că nu am fi fost capabili, ci pentru că nu noi am fost cei care au ieșit în întîmpinarea propriului destin; nu eram EU, ci altcineva de fiecare dată: o proiecție, o reflexie sau vreun alt miraj trecător, apărut în acea instanță, fabricat de mine. Revenirea la sinceritate cu tine însuți îți va reda liniștea interioară, vei avea sentimentul că întreaga-ți ființă se va fi despovărat de greutatea măștilor, a unităților de măsură și a gradelor de comparație ce existau doar în mintea ta. Numai așa îți poți scoate la lumină adevăratul EU. Durează doar o clipă să înțelegi.

În încheiere  mi se pare just să punctez faptul că deși, de la distanță, sîntem cu toții la fel: Suflet, Trup și Spirit, emanații ale Minții Cosmice, totuși, privirea ageră va recunoaște întotdeauna detaliul pe care de cele mai multe ori îl ascundem în spatele măștilor: acel ceva ce mă face să fiu cel ce sînt, sămînța de autenticitate pe care desăvîrșita Inteligență Cosmică a plantat-o în fiecare. Dar voi putea manifesta această individualitate nemijlocit doar dacă, debarasîndu-mă de ego, îmi voi conștientiza esența și îmi voi asuma libertatea de a fi eu însumi.

Nu este vorba despre nicio formulă magică. Acordă-ți dreptul de a fi însuți și atît. Nimic nu este mai minunat.


Reclame

5 răspunsuri la „Cu Mască Sau Fără Mască

  1. îmi place cum subiectul relativ „albastru” se metamorfozează într-o poveste frumoasă, acolo trebuie să privim mereu!
    şi mă bucur că suflul acela te poartă şi pe tine tot mai sus, spre stelele spre care tânjeşti.
    „To be or not to be” – thus, this is not a question, no maam! 😀

  2. Armuri ? Ce bine ar fi… Cred ca doar ne inchipuim ca avem armuri… Masti DA.
    Cum spunea Sartre ? „On joue les heros parce-que nous sommes laches, on joue les saints parce-que nous sommes mechants..” Citat din amintire, sigur e ceva gresit, dar ideea e neverosimil de adevarata.=))

  3. Armura nu este altceva decît încremenirea noastră interioară, Pasăre-Timp. Iar asta se întîmplă chiar și fără voia noastră, căci viețile noastre pămîntești – actuală și trecute – lasă amprente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s