Optimism!

Multe lucruri care trebuie spuse sunt trecute sub tacere. Privind retrospectiv vezi omul cum se pierde de sine însuși, ești martorul artistului care, trădându-și muza pe doi galbeni, își pierde harul divin. Unii se plâng, altora li se rupe. Cei ce s-au obișnuit cu starea spun că asta este, apoi li se taie cheful și fie renunță, caz în care sunt bântuiți până la moarte de gândul că au fost niște ratați, fie continuă, iar aici filosofia se complică pentru cei din jurul lor, cărora le transmit, prin atingere, blestemul plictisului de viață și de meserie.

Dar pe celalalt țărm există cei în care mocnește focul și luptă pentru un ideal, pentru visul lor care este mai real decât însăși starea de trezie. I-am auzit de atatea ori ca vor să renunțe, dar n-au reusit. Și eu am simțit tentația capitulării, dar când închideam ochii auzeam muzică, apoi, din întuneric se reliefau cuvinte albastre verzi roșii galbene păsări frunze în bătaia vântului – se forma murmurul, reverberația visului.

Eram în el. Dar nu eram singură. Acolo se aflau și ele. Sub măști diverse, aparențele, apoi, în spatele lor transperantele și în stratul cel mai de jos, la chiar temelia reveriei, statui. Oamenii-materie, rezistenți la orice element izvorât din sufletesc, cu inima de piatră și cu sânge de euglenă. Ei bine, le zic: Eu sunt omul stâcă cu focul în piept și am să vă bat pe toți, până la ultimul. În fine, nu m-a luat nimeni în serios. Am mers mai departe.

Am intalnit in calea mea fel și fel de oameni, majoritatea diletanți cu suflete negre, care atunci când s-au dus la fund, au tras după ei tot ce era în jur. Nici măcar lumina din jur nu le-a scăpat. Și cum ar fi putut atunci când, ajunși la disperare, și-au smuls bucăți din propria carne în schimbul a doi galbeni.

Între timp, făcându-mi-se greață de la atâta carne, am devenit, fară voia mea, vegetariană. 

Image

Reclame

2 răspunsuri la „Optimism!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s